

Kasza jaglana nazywana jest „królową kasz”, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Daje uczucie sytości na długo, a jednocześnie nie obciąża żołądka. Kasza jaglana, jako jedyne zboże, ma odczyn zasadowy co jest bardzo pożądane w codziennej, często zakwaszającej organizm diecie. Ma działanie osuszające – dlatego polecana jest szczególnie osobom często zapadającym na infekcje górnych dróg oddechowych.
Kasza jaglana jest najlepszym źródłem żelaza spośród wszystkich kasz, w tych małych, złocistych ziarenkach znajdziemy także wapń, fosfor, potas oraz witaminy z grupy B.
Wartość odżywcza produktu w 100g;
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Kasza jaglana znakomicie nadaje się do potraw słodkich, ostrych i słonych. Doskonała do zapiekanek z owocami, sałatek, mięs duszonych.Gotowana na wodzie lub na mleku z dodatkiem owoców stanowi bardzo zdrowe śniadania. Natomiast gotowana na wodzie jak i na bulionie rewelacyjnie pasuje do dań obiadowych. Sprawdza się jako dodatek do duszonych mięs, zwłaszcza kurczaka, ryb, czy fasoli i soczewicy. Najprostszym sposobem przyrządzenia kaszy jaglanej jest ugotowanie jej, a następnie zapieczenie z dodatkiem masła, cynamonu i owoców, albo pomidorów i oregano.
Składniki; kasza jaglana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Kraj pochodzenia; POLSKA
Producent; Fresano
Waga; 1 kg