

FASOLA PINTO
Fasola Pinto jak i pozostałe odmiany fasoli cechuje się wysoką zawartością substancji odżywczych. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. To ważny element zdrowej, skutecznej diety, gdyż wspomaga pracę układu trawiennego, przyspiesza metabolizm a także przynosi wiele innych korzyści dla zdrowia, zawiera również duże ilości wartościowego białka. Może więc być używana jako zamiennik mięsa w diecie wegetarian oraz wegan.
Fasola Pinto dostarcza również witaminę A, E oraz witaminy z grupy B – zwłaszcza B1 oraz B6. Prócz witamin charakteryzuje się znaczną zawartością składników mineralnych. Należą do nich: miedź, fosfor, żelazo, magnez, mangan oraz potas.
Wartość odżywcza w 100 g:
Do sałatek, sosów, zup, pieczywa oraz dań jednogarnkowych. Znakomicie nadaje się do potraw z ryżem i kukurydzą. Stanowi dobry dodatek do wołowiny i wieprzowiny.
Sposób przygotowania: przepłukać i zalać zimną wodą. Moczyć przez kilka godzin. Następnie gotować w świeżej wodzie, od 1 do 2 godzin, do miękkości.
Skład;
Kraj pochodzenia; Chiny
Waga; 400g
Producent; Fresano
Informacja alergenna: produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.