

Składniki: karob* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Karob jest to proszek, który powstaje poprzez zmielenie ciemnozielonych strączków z nasionami drzewa karobowego, zwanego też chlebem świętojańskim. Największe plantacje karobu występują w Portugalii i we Włoszech. Jest to doskonały zamiennik dla kakao, ponieważ jest o wiele razy mniej kaloryczny, ale również posiada bogactwo składników odżywczych.
Zawarty w nim błonnik pokarmowy wspomaga pracę układu trawiennego oraz pomaga w walce z biegunką, refluksem i zgagą. Duża obecność żelaza i wapnia sprawia, że jest skutecznym środkiem do zwalczania anemii oraz osteoporozy. Oprócz tego karob pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, wykazuje działanie antyoksydacyjne, a przy tym wzmacnia nasz układ odpornościowy.
Opis: karob to doskonały substytut kakao i czekolady.
Zastosowanie: do polew, lodów, mleka oraz wypieku ciast i ciasteczek.