

Składniki: daktyle suszone bez pestki* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Daktyle to owoce daktylowca - najstarszego, bo uprawianego od czasów prehistorycznych, owocowego drzewa na świecie. Daktyle są bogate w błonnik, liczne witaminy (zwłaszcza w witaminę B3), związki mineralne (szczególnie potas), a także przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna.
Zdaniem naukowców, daktyle mogą chronić nas przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Spożywanie daktyli przyczynia się do poprawy profilu lipidowego, a dzięki temu pozwala zapobiegać rozwojowi miażdżycy. Tym samym mogą zmniejszyć też ryzyko wystąpienia innych chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.
Zastosowanie: jako dodatek do musli, deserów, domowych wypieków, sałatek. Idealne jako samodzielna przekąska.
Opis: daktyle suszone na słońcu, niesiarkowane, bez pestki.