

Składniki: soczewica brązowa* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Soczewica należy do grupy warzyw strączkowych i już od dawnych lat była używana jako zamiennik mięsa – najstarsze nasiona pochodzą z ok. 9100 r. p.n.e. Ta roślina była podstawowym składnikiem żywieniowym starożytnych Greków i Rzymian. Dostępna jest w licznych odmianach: zielonej, czerwonej, brązowej, czarnej oraz żółtej.
Soczewica jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które może zastąpić te znajdujące się w mięsie, dlatego jest popularna wśród osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Niski indeks glikemiczny sprawia, że jest dobrym wyborem dla cukrzyków. Oprócz tego zawiera dużo błonnika, który wpływa na obniżenie cholesterolu oraz jest bogactwem takich pierwsiatków, jak: potas, magnez, cynk, żelazo czy fosfor. Soczewica brązowa to czerwona soczewica z dodatkową łuską i posiada bardziej wyrazisty smak.
Opis: soczewica brązowa o wyjątkowo oryginalnym smaku.
Zastosowanie: jako dodatek do sałatek, farszów, zup, dań jednogarnkowych, a po zmieleniu do past i pasztetów.