

Oliwa z oliwek jest znana od tysięcy lat szczególnie w krajach o śródziemnomorskim klimacie, gdzie liczne gaje oliwne zapewniają obfitość i różnorodność tych drobnych owoców.
Posiada charakterystyczny zapach, specyficzny smak i piękny żółtozłocisty lub jasnozielony kolor.
Nasze oliwy sprowadzamy z Grecji i Hiszpanii i są to przede wszystkim oliwy “extra virgin”. Ten rodzaj oliwy otrzymywany jest poprzez tłoczenie dojrzałych oliwek na zimno w temperaturze poniżej 27 stopni C. Jest to najwartościowszy i naturalny sposób pozyskiwania oliwy , ponieważ nie poddaje się jej żadnym dodatkowym procesom chemicznym dzięki czemu nie zawiera też żadnych konserwantów. Oliwa extra vergine jest droższa od innych ponieważ można pozyskać ją wyłącznie z pierwszego tłoczenia oliwek. Ze względu na swoje właściwości i bogactwo dobrych tłuszczy nazywana jest eliksirem długowieczności. Posiada wiele korzystnych dla zdrowia substancji i jak wszystkie oleje roślinne nie zawiera cholesterolu. Dieta bogata w oliwę chroni nas przed wieloma chorobami. Jej walory smakowe wykorzystywane są w powszechnie w kuchniach basenu Morza Śródziemnego. We Włoszech, Grecji, Hiszpanii często podawana jest jako dodatek do pieczywa zamiast klasycznego masła. Od lat gości również na polskich stołach wykorzystywana w dressingach do sałatek i zup , grillowanych warzyw. Skrapiamy nią latem soczyste pomidory i chrupiące warzywa. Oliwy wzbogaca się też dodatkowymi aromatami. Czosnek , ostre papryczki, rozmaryn, cytryna , trufla tworzą z oliwą wyjątkowe i gotowe do użycia kompozycje.
Oliwa Pomace to oliwa wyciśnięta z wytłoczyn z oliwek, dzięki czemu nie jest tak droga jak oliwa z pierwszego tłoczenia choć posiada podobne wartości odżywcze.. Częściej wykorzystywana w gastronomii do smażenia i marynowania mięs, ryb oraz warzyw.