|
|
100% Ghana
![]() Czekolada 100% to po prostu czyste ziarno kakaowca które przeszło przez proces produkcji czekolady. Wspaniały, wytrawny, zadziwiająco delikatny smak ghanijskiego ziarna w połączeniu z nutami palonego drewna, karmelu i orzechów. Czekolada wyrabiana ręcznie bezpośrednio z wyselekcjonowanych ziaren kakao.
|
46% Kakao z Madagaskaru
![]() Czekolada zarówno dla fanów mlecznych jak i ciemnych czekolad. Nie jest to typowa przesłodzona, komercyjna czekolada mleczna. Można w niej poczuć dużą zawartość kakao, które pochodzi z plantacji z Madagaskaru. Wytrawny smak został złagodzony dużą porcją mleka, ale cały czas można rozkoszować się aromatami pochodzącym z ziarna kakao o wyraźnych nutach karmelu, drewna i wanilii.
|
60% Kakao z Ekwadoru + Wanilia i Mleko
![]() Czekolada Waniliowo - Mleczna to wyjątkowa kompozycja mleka, dużej porcji kakao [60%] i naturalnej laski wanilii. Dzięki długiemu procesowi konszowania wanilia w pełni oddaje swoje najcenniejsze walory smakowe i aromatyczne. Czekoladę z manufaktury od typowej mlecznej odróżnia bardzo wysoka zawartość miazgi kakaowej, bo aż 60% — to ponad dwa razy więcej, niż w większości czekolad mlecznych. Dzięki temu czekolada ta wyróżnia się wyjątkowo intensywnym smakiem kakao, któremu towarzyszy delikatna nutka wanilii, a odrobina mleka nadaje całości przyjemnie aksamitną fakturę.
|
70% Kakao Criollo Wenezuela - Porcelana
![]() Zapraszamy do degustacji czekolady wykonanej z jednego z najdroższych i najbardziej poszukiwanych na świecie ziaren kakaowca. Odmiana Criollo typu Porcelana jest uprawiana w Wenezueli, a jego historia sięga jeszcze ery prekolumbijskiej. Porcelana zawdzięcza swoją nazwę wyjątkowo jasnym ziarenkom kakao, które będąc jeszcze w owocu potrafią być zupełnie białe. Odmiana Criollo charakteryzuje się dużo łagodniejszym smakiem i nutami owocowymi, które raczej nie występują w bardziej powszechnej odmianie Forastero. Przy wykonaniu tej tabliczki szczególną uwagę zwracaliśmy na to, żeby nie przeprażyć ziarna. Dzięki temu smak jest bardzo łagodny, wręcz maślany – łączą się w nim nuty karmelu i orzechów.
|
70% Kakao z Ekwadoru + Chili Peri Peri
![]() Czekolada doskonale komponuje się z przyprawą chili. Jest to chyba najstarsze połączenie, które było odkryte jeszcze przez Azteków. Gdy czekolada rozpływa się w ustach, przyjemny aromat kakao ustępuje powoli miejsca rozgrzewającemu chili. Za ostry smak tej przyprawy odpowiada kapsaicyna, która sprzyja wytwarzaniu endorfin — hormonów szczęścia. Z drugiej strony fenyloetyloamina zawarta w kakao jest jednym z elementów tzw. chemii miłości. Dzięki temu unikalnemu połączeniu, czekolada z chili stanowi swego rodzaju afrodyzjak.
|
70% Kakao z Ghany + Kwiat Soli Morskiej
![]() Polecamy czekoladę z Kwiatem Soli Morskiej (Fleur de sel). Jest to klasyczna czekolada 70% posypana wyjątkowym i bardzo cenionym przez szefów kuchni rodzajem soli. Ta bardzo delikatna, pełna minerałów sól tworzy się bardzo rzadko na powierzchni wody w Parku Naturalnym Secovlje Saline w Słowenii. Jest wtedy zbierana za pomocą lausse – wygiętej w specjalny sposób deski z drzewa kasztanowca. Gdy weźmiemy do ust kawałek tej wyjątkowej czekolady, czujemy, jak po języku rozpływa się delikatna sól, która doskonale oczyszcza nasze kubki smakowe. Jest to tylko preludium do intensywnego, kontrastującego uderzenia smaku wyjątkowo aromatycznej czekolady.
|
70% Kakao z Ghany + Prażone Ziarno Kakao
![]() Klasyczna czekolada deserowa posypana kruszonym prażonym ziarnem kakao, które dodatkowo wzmacnia nasze doznania i nadaje wytrawny lekko orzechowy charakter. Świetnie nadaje się do łączenia z kawą. Czekolada wyrabiana ręcznie bezpośrednio z wyselekcjonowanych ziaren kakao. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, ani konserwantów.
|
Produkt dnia
Promocje
- Seed & Bean - Ecuador 80% - Ciemna Czekolada z 80% Kakao
- Gin & Lemon - Ciemna Mleczna Czekolada nadziewna Ganache z Ginu i Kremem Cytrynowym
- Firewood Brandy - Szlachetna Ciemna Czekolada nadziewana Ganache z Brandy Opalanej Drewnem z Lasów Iglastych
- Tequila with Salt and Lemon - Ciemna Czekolada z Ganache z Tequilą i Cytrynowym Ganache
- Chilli "Bird's Eye" - Ciemna Czekolada nadziewana Kremem z Chilli
- Muscaris Grapes - Górska Mleczna Czekolada nadziewana Ganache z Białego Wina Muscaris oraz Rodzynkami
- Tahini Palestine - Szlachetna Ciemna Czekolada nadziewana Sezamowym Nugatem, Baranimi Skwarkami i Kwaśnym Cytrynowym Ganache