Sonda

Czy chcielibyście aby produkty chwilowo niedostępne były widoczne na stronie, czy ukryte jak teraz?

Statystyki

Produktów:
366
Kategorii:
40
Nowości:
21
Promocje:
9

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Producenci

Cenniki do pobrania

Matcha BIO Codzienna 250g

Matcha - Herbata Japońska
159
PLN
Matcha BIO Codzienna 250g
in_stock
Dostępność:
Ostatnie sztuki
Wysyłka w:
48 godzin
Cena: 159,00 zł
Cena netto: 129,27 zł
szt. Zyskujesz 159 pkt [?]
Ocena:
(Ilość ocen: 0)
Kod produktu:

5904730935135

Producent:
Matcha - Herbata Japońska

Matcha to najlepsze lekarstwo na ciało i umysł. Sprawia, że nasze życie zyskuje pełnię i nic mu nie brakuje”. mistrz Zen Esai, VIII wiek.

Filiżanka liści

Matcha, zielona herbata w proszku o intensywnie zielonym kolorze od tysiąca lat ściśle związana z japońską tradycją, staje się ulubionym napojem zachodniego świata. Moya Matcha to polsko-japońska marka organicznej matchy najwyższego gatunku z upraw z regionu Uji w prefekturze Kioto. Moya Matcha jest odpowiednio parowana, suszona, proszkowana w kamiennych młynach i przechowywana w sposób, który gwarantuje zachowanie cennych wartości. „Cały proces produkcji liści odbywa się bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych. Nasza matcha pochodzi z regionu o wielowiekowej tradycji upraw herbaty”. - mówi założycielka marki Moya Matcha Hitomi Saito, której misją stało się propagowanie japońskich wartości zdrowego żywienia w Europie. Matcha to element odradzającej się na Zachodzie kultury picia herbaty, a jej popularność od kilku lat gwałtownie rośnie. Wiąże się to z jej unikatowymi właściwościami odżywczymi, łatwym sposobem przygotowania i możliwością wykorzystywania w roli dodatku. Wszystkie te cechy sprawiają, że matcha zyskała miano „kultowej zielonej herbaty”. Dobroczynne działanie sproszkowanych liści Tencha, doceniają zwolennicy nurtu „slow life”, którzy propagują- spowolnienie tempa życia i większą uważność. Matcha latte, mały termos z matchą w torbie na jogę czy fitness, stały się symbolami świadomego stylu życia.

Dlaczego picie matchy to nie sezonowa moda ale dobry wybór dla wszystkich?

Matcha łączy najbardziej poszukiwane współcześnie cechy napoju – zarazem pobudza i uspokaja. Poczucie przypływu energii, jakie daje matcha, jest bardziej równomierne, niż w przypadku napojów energetyzujących. To działanie, które idealnie odpowiada na potrzeby dynamicznie żyjących mieszkańców metropolii XXI wieku, rozpoznali japońscy mnisi filozoficzno – religijnej szkoły buddyzmu Zen. Już 1000 lat temu pili zieloną sproszkowaną herbatę, żeby zachować czujność podczas medytacji. Wkrótce potem, matcha stała się podstawowym elementem ceremonii herbacianej. Chado, czyli Droga Herbaty, wyznaczyła standardy japońskiej estetyki: prostotę, podążanie za naturalnym pięknem, wagę precyzyjnych gestów.

Jakie miejsce może zająć matcha w codziennej diecie?

Matcha jest częścią japońskiej kultury kulinarnej, nie tylko jako najchętniej pita herbata czy zimny napój, ale także jako składnik wypieków. Może być dodatkiem do lodów, ciast, budyniów, koktajli i sosów. Walory smakowe matchy, odkryli renomowani szefowie restauracji londyńskich i nowojorskich serwując ją m.in. w awangardowych deserach. Matcha, pita dziś jako zimny napój z puszki, czy butelki jest przykładem na to, jak tradycja, płynnie przechodzi w nowoczesność.

Stężone działanie antyutleniaczy

Podstawową korzyścią z picia matchy, jest przyjmowanie antyoksydantów, które odpowiadają za neutralizowanie negatywnych skutków działania wolnych rodników. Przeciwutleniacze wymiatają wolne rodniki stale obecne w naszym organizmie m.in. na skutek stresu, przywracają równowagę i pomagają powstrzymać rozwój chorób serca, oczu, mózgu, skóry i większości rodzajów nowotworów.

Duże ilości przeciwutleniaczy znajdują się w świeżych owocach i warzywach, ale to matcha posiada ich największe stężenie w skali ORAC.

Najważniejsze przeciwutleniacze dostarczane przez matchę to katechiny. Te antyoksydanty o wyjątkowo silnym działaniu, zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Odgrywają dużą rolę w procesie ochrony skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Ponieważ pijąc matchę, spożywamy całe zmielone liście herbaciane, jedna filiżanka tej herbaty pod względem zawartości antyoksydantów odpowiada 10 wypitym filiżankom zwykłego naparu z zielonej herbaty.

Relaksuje, wpływa korzystnie na pamięć

L-teaninia, aminokwas skoncentrowany w liściach matchy, pobudza emitowanie fal alfa w mózgu, które wpływają na nasze samopoczucie i wywołują uczucie relaksu, nie powodując senności. L-teanina, pomaga wywołać stan czujnego odprężenia podobny do tego, który osiąga się poprzez medytację. Tradycyjna matcha w proszku, ma czterokrotnie większą zawartość L-teaniny, (39 mg na porcję),niż zielona herbata serwowana w torebce. Dietetycy zalecają L-teaninę również ze względu na jej korzystny wpływ na utrzymanie właściwego poziomu dopaminy i serotoniny w organizmie – substancji kluczowych dla dobrego samopoczucia, kreatywności i gotowości do podejmowania wyzwań.

Jak przygotować matchę?

Do filiżanki, kubka lub tradycyjnej czarki (chawan) wsypać 0,5- 1 łyżeczkę herbacianego proszku, rozpuścić w niedużej ilości zimnej wody i dokładnie wymieszać, a następnie dolać gorącej wody (70- 80 °C). Można też zalać proszek bezpośrednio wodą o tej temperaturze. Końcowym etapem jest spienienie napoju za pomocą tradycyjnej bambusowej miotełki chasen lub elektrycznego spieniacza do mleka. Dobrze przygotowana matcha, powinna mieć jednorodną, jasnozieloną konsystencję.

Opinie o produkcie (0)

Sklep jest w trybie podglądu

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Click Shop | Hosting home.pl