

Alphonso to najsmaczniejsza i jedna z najdroższych odmian mango. Owoce tej odmiany mają małą zawartość włókien, przez co są idealne do produkcji pulp. Przecier powstały z tej odmiany wyróżnia się kremową konsystencją i pomarańczowym kolorem. Pulpa z mango Alphonso stanowi bazę sorbetów, napojów czy deserów. Jest to charakterystyczny składnik potraw kuchni azjatyckiej, zwłaszcza indyjskiej i tajskiej.
Informacje dla alergików:
produkt może zawierać: orzechy, orzeszki ziemne, gluten, soję, nasiona sezamu i mleko.
Składniki:
pulpa z mango Alphonso, cukier, woda, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartość odżywcza
w 100 g:
wartość energetyczna: 409 kJ/96 kcal, tłuszcz: <0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g, węglowodany: 23 g, w tym cukry: 20 g, białko: <0,5 g, sól: 0,08 g.
Sposób przechowywania:
przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Przechowywać w niemetalowym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Kraj pochodzenia:
Indie