

Nie daj sobie w kaszę dmuchać! Kasze Babci Zosi to aromatyczne mieszanki zbóż, suszonych warzyw, przypraw, owoców i migdałów, które urozmaicą każdą potrawę w kilkunastu smakach. Babci Zosia serwuje je z mlekiem lub jogurtem jako śniadanie, z sosem i dodatkami na obiad, a z ulubionymi owocami i migdałami na deser. Znajdź swoje ulubione połączenie.
Kompozycja kaszy gryczanej białej z dynią, szpinakiem i słonecznikiem sprawdzi się jako pełnowartościowy, sycący posiłek. Może być też oryginalnym dodatkiem do dań obiadowych, sosów, sałatek czy farszów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
WEDŁUG BABCI
1. Do 350 ml gotującej się wody dodaj zawartość 1 torebki, pół łyżeczki soli i łyżeczkę masła lub oleju roślinnego.
2. Zamieszaj i szczelnie przykryj garnek. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie nie odkrywaj garnka!
3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw na 5 minut.
WEDŁUG WNUKA
1. Do naczynia wlej 350 ml wody, wsyp zawartość 1 torebki, pół łyżeczki soli i łyżeczkę masła.
2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 5 minut na pełnej mocy, następnie 10 minut na pół mocy mikrofalówki.
PROPOZYCJA PODANIA
Przygotuj ciasto naleśnikowe z dodatkiem szpinaku i usmaż z niego placki. Ugotowaną z jednej torebki kaszę przestudź, dodaj 100 g białego sera, soli oraz pieprzu do smaku i dokładnie wymieszaj. Farsz rozsmaruj na naleśnikach i zwiń je w rulon. Smacznego!
Opis