

Głóg (Crataegus) to roślina znana i ceniona w medycynie tradycyjnej od wieków. Rodzina ta obejmuje około 280 gatunków, występujących powszechnie w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. Głóg przyjmuje postać 3-4-metrowych krzewów bądź niewielkich drzew, których gałęzie posiadają drobne kolce. Owoce głogu mają kolor czerwony lub brunatny i kulisty kształt.
Owoce głogu są prawdziwą skarbnicą bezcennych dla zdrowia człowieka składników – stąd właśnie bierze się szerokie spektrum działania suplementu diety Herbal Monasterium Głóg. I tak w owocach głogu znaleźć można mnóstwo składników mineralnych: wapń, fosfor, potas, magnez, sód, bor i chrom. Są one źródłem ważnych kwasów tłuszczowych: kwasu palmitynowego, oleinowego, linolowego, linolenowego oraz trikozanowego. W owocach głogu znajdują się znaczne ilości witaminy C. Co bardzo ważne, zawierają one również bardzo dużo związków polifenolowych o właściwościach antyoksydacyjnych, takich jak epikatechina, kwas chlorogenowy, hiperozyd, kwas prokatechowy oraz rutyna.
Dzięki obecności naturalnego soku z głogu oraz witaminy C, suplement diety Herbal Monasterium Głóg może stanowić bardzo wartościowe uzupełnienie codziennej diety i korzystnie wpływać na zdrowie oraz ogólne samopoczucie.
Badania naukowe dowiodły, że spożywanie owoców głogu oraz ich przetworów przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz triglicerydów. Dodatkowo, wykazują one działanie obniżające ciśnienie tętnicze, zmniejszają agregację płytek krwi, co zapobiega tworzeniu się blaszki miażdżycowej oraz mają właściwości antyarytmiczne.
Według badań, owoce głogu mają właściwości przeciwzapalne – hamują bowiem syntezę oraz uwalnianie enzymów zapalnych. Udowodniono ich działanie przeciwbakteryjne (m.in. wobec bakterii z rodziny Streptococcus) oraz przeciwgrzybicze. Wszystko to wspomaga naturalną odpowiedź odpornościową organizmu.
Głóg jest skarbnicą substancji o działaniu przeciwutleniającym. Korzystnie wpływają one na funkcjonowanie organizmu człowieka na różnych płaszczyznach: chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, hamują rozprzestrzenianie się wolnych rodników, wzmacniają działanie ważnych dla zdrowia enzymów.
25 ml dwa razy dziennie (50 ml na dobę – 5 łyżek). Produkt gotowy do bezpośredniego spożycia. Płynna postać ułatwia wchłanianie
Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej, nie przekraczającej 25ºC, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce do 21 dni. Produkt pasteryzowany.
Pojemność: 500 ML
Producent: Herbal Monasterium
Opis